V nekterych navodech na upravy telefonu muzete narazit na tzv. chmod a nejake cislo za timto prikazem. Pokud jste dosud v tomto smeru tapali, pokusim se vam nejak zjednodusene vysvetlit, o co se jedna a jake jsou moznosti pro tyto modifikace. Chmod v podstate neni nic jineho, nez nastaveni opravneni u jednotlivych souboru. Kazdy systemovy soubor v operacnim systemu Android ma nastavena odpovidajici opravneni tak, aby vse korektne fungovalo. ÂŽe je toto nastaveni dulezite poznate napriklad pokud se pokusite zmenit systemovou grafiku pomoci kopirovani souboru framework-res, aniz byste nejprve zmenily patricne jeho permission. Pokud soubor prekopirujete do slozky system/framework, vas telefon jiz nespustite a budete nuceni provest aktualizaci softwaru a prijdete o sva data. Proto je spravne nastaveni opravneni tak dulezite.
- v podstate rozlisujeme 3 druhy opravneni a tri typy uctu (nevim, jak to jednoduse popsat...)
- kazde cislo po polozce chmod pak jednoznacne urcuje, jaky pristup k souborum budou jednotlive ucty, user, group, others, mit
- read ma hodnotu 4
- write ma hodnotu 2
- execute ma hodnotu 1
pokud tedy u nejakeho souboru najdeme napriklad chomd 777, znamena to, ze tento soubor ma vsechna opravneni, ktera muze mit. Pokud jste zvykli opravneni menit pres root explorer, znamena to mit zatrzene vsechny kolonky. Chmod tedy muzeme menit jak skrze Pc, tak skrze Root explorer. Pokud bychom treba meli nejakemu souboru nastavit chmod 555, zaskrtneme v RE prvni a posledni sloupecek, prostredni zustane prazdny. Snad jsem vam situaci aspon trochu popsal

. V pripade jakychkoliv dotazu se sem nebojte obratit, stejne tak to tady muzete dovysvetlit pripadne lepe interpretovat (narovinu priznavam, ze konkretne toto tema neumim moc korektne popsat, az jej temer denne pouzivam pri tuningu telefonu).