SEMania.cz Fórum Bazar Galerie Download E-shop Sony Ericsson

Vítejte, Anonym. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Nepřišel Vám aktivační email?
09. Prosinec 2023, 22:51

Zadejte uživateské jméno, heslo a dobu přihlášení
Hledat:     Pokročilé vyhledávání
142432 příspěvků v 9977 tématech od 23752 uživatelů
Nejnovější uživatel: dlatkojan23
* Domů Nápověda Hledat Přihlásit Registrovat
Fórum SEMania.cz  |  Platforma A200  |  Aino, Cedar, Elm, Hazel, Jalou, Naite, Yari (Moderátor: Ganimed)  |  Téma: Elm - Dlouhodobé zkušenosti
Strana: [1]
Poslat téma Tisk
Autor Téma: Elm - Dlouhodobé zkušenosti  (Zobrazeno 2969 x)
MarioTex
Uživatel
Telefon: SE j10i Elm

Zobrazit profil
« v: 15. Únor 2011, 15:10 »

Jelikož Elm vlastním už delší dobu, chtěl bych se podělit o své zkušenosti s tímto telefonem.
Po odchodu mé Nokie 6260 do křemíkového nebe jsem na jaře loňského roku zakoupil Elma. Mé požadavky na telefon byly jasné:
- nový telefon, protože s bazarovými to u mě nikdy nedopadlo dobře
- kvalitní klávesnice
- klasická konstrukce
- GPS kvůli geocachingu
- Wi-fi
- foťák s autofocusem
Sehnat telefon s těmito parametry a bez dotykového displaye byl, a myslím že i stále je docela problém. Proto jsem byl příchodem Elmu velmi potěšen. Papírově skoro dokonalý telefon, navíc za velmi atraktivní cenu 4100Kč. Nízká cena je jeho největší zbraní, ale podle mě i jeho největší slabinou.

Zpracování:
Když Elm dorazil, Zpracování mě velmi překvapilo. Všechno drželo po hromadě, nic se ani nehnulo, nikde nic nevrzalo. Klávesnice je sice menší než ta na 6260 ale musím říct že má lepší zpětnou vazbu a píše se mi na ní mnohem lépe. Ani po necelém roce se její vlastnosti vůbec nezhoršily, snad jen vystouplejším klávesám telefonků se na vnějších hranách mírně ošoupal černý lak. Chválit ale nebudu spoušť foťáku, jejíž domáčknutí klade skutečně velký odpor a při focení jsem si tak často hnul se záběrem.
Na krytu baterie se k mému údivu dodnes nic neulomilo pouze se začal viklat. když Elmovi byly asi tři měsíce, projevila se jedna vlastnost hliníku: měkkost. Po jedné jízdě autem, kdy jsem mobil hodil do přihrádky ve které se rafinovaně ukrýval pilník a dva šroubováky, zůstalo na zadním krytu několik rýh, škrábanců a ďůlků. Naštěstí display zůstal nezasažen.
Největší slabinou Elmu je bezesporu Fast-port na boku. Asi prvních půl roku jsem s ním neměl problémy a pochavloval jsem si že je alespoň pevnější než nokiácký Pop-port. Pak ale začaly sluchátka tu a tam ztrácet hlasitost, občas jedno přestalo hrát, nebo někam zmizely výšky a za chvíli se zase objevily. Tady SE podle mě velmi zaváhal a na tomto místě se šetřit nemělo. Nevím jestli je to kvůlui fastportu nebo je chyba někde úplně jinde, ale občas se telefon nemůže nabít. Ačkoliv signalizuje nabíjení, stav stále klesá a telefon po chvíli napíše hlášku "Chyba nabíjení, odpojte nabíječku!" Vzhledem k tomu že telefon nabíjím většinou přes noc, je tohle pro mě velký problém. Někdy si telefon usmyslí, že se třeba dva dny nebude nabíjet.
Naštěstí má baterka 1000mAh, takže většinou ty dva dny vydrží, když s tim počítám. Výdrž je u tohoto telefonu velmi úctyhodná. Můžu ho vybít za několik hodin díky zapnuté GPS a Wifi, ale také umí vydržet přes týden, když je to třeba a moc ho nepoužívám. Moje reálná výdrž se pohybuje kolem 3-4 dnů, díky Wifi a hrám ve škole.

Funkce:
Gps: Je poměrně přesná, jen člověk musí počítat s tím že v hustším lese může odchylka dosahovat až +-100m. Obecně jsem s její funkčností spokojen, používám aplikace Trekbuddy a Handygeocaching. Dříve jsem měl problém u Trekkbuddy, když mě navigoval o 250m vedle, s novou verzí ale tento problém snad zmizel. První fix ale trvá poměrně dlouho, cca 5 minut, potom se mobil najde do několika vteřin. Asistované určení polohy mi nefunguje, ale jelikož mám účtování připojení na den, byla by to stejně drahá sranda, takže mě to ani tolik netíží.
Wi-fi: V tomto ohledu mi připadá, že má Elm skutečně svojí vlastní hlavu. Když si řekne, že na internet nepudu, tak na něj prostě nepudu. Do sítě se připojí vždycky, ale funkčnost není nikdy zaručena. Na některých sítích internet funguje vždy, na některých občas, na některých se načítají jen mobilní stránky a to velmi pomalu, a někdy prostě nefunguje vůbec. Většinou všem ostatním na stejném AP internet funguje, jen mě ne.
Co se týče základních funkcí jako telefonování, sms, budíky, kalendář,... na ty nemůžu říct jediného špatného slova. Snad jen kalkulačka by mohla být trochu propracovanější, ale to jsem vyřešil Java aplikací.

Fotoaparát:
Foťák používám převážně k focení dokumentů, neboť kopírka není vždy nablízku, nebo není kopírování povoleno. Když jsou dobré světelné podmínky, poslouží i jako náhrada kompaktního foťáku a někdy z něj lezou překvapivě dobré fotky. jednou jsem na něj fotil celou rodinnou dovolenou a nikdo nechtěl věřit že jsem to fotil mobilem. I přes chybějící krytku nemá čočka ani škrábanec. Je to především díky tomu, že když telefon položíte na "záda", je čočka asi 1-2 mm ve vzduchu díky prohnutému tvaru.
U foťáku se ale objevil první problém s paměťovou kartou. myslím že se to tu už jednou objevilo. Paměťovka se jakoby odpojí když na ní telefon provádí jakýkoliv zápis. Vada bude zřejmě v telefonu, neboť jsem zkoušel použít jinou a stejně nefungovala, naopak moje paměťovka fungovala bez problémů v jiném telefonu.

Jedná se o slušně vybavený telefon za opravdu slušnou cenu, který teď klesla někam ke 3000Kč. Pakliže nemáte rádi dotykové displaye jako já ale chcete vymoženosti chytrých telefonů, je to společně s W995 a Hazel jedna z mála možností, a to ta nejlevnější. Bohužel kvůli ceně se šetřilo na některých místech, kde by se šetřit nemělo. Z různých internetových fór mám pocit, že Elm je mobil jehož vlastnosti se liší téměř kus od kusu, a každý kousek je originál a má svojí osobnost a hlavu. Můj kousek asi shrnu nejlépe touto větou: Funguje výborně, když funguje.

Doufám, že se tu objeví pár dalších osobních zkušeností s Vašimi Elmy :-)
uložena
bohusk
Uživatel
Telefon: Xperia Ray, Elm

Zobrazit profil
« Odpověď #1 v: 15. Únor 2011, 23:27 »

Ja len k tomu fastportu : V nejakom servise mi povedali, ze na to treba kupit obycajnu tvrdu zubnu kefku a zcasu na cas vycistit tie kontakty. Potom sa neobjavuju problemy so sluchatkami, nabijackou a usb kablom. Ja to pre istotu cistim vzdy pred prepalenim softveru.

Este dodam moje skusenosti: Mam ho od maja 2010 a to kovove okolie okolo stredneho tlacitka je uz uplne medene. Ten chrom sa mi z toho uz uplne zotrel. Dalej sa mi nepaci ta automaticka detekcia svetla a nastavenie jasu displeja, lebo v tme sa to uplne stmavi a ked som na internete, zle na to vidim.

Ale moj celkovy dojem je ze je to vyborny telefon, funguje spolahlivo aj ked mi uz niekolkokrat spadol na zem a az nedavno som si vsimol funkciu, ze ked pridam obrazok ku kontaktu a ked idem zavolat ten kontakt, ten obrazok sa peknou rotacnou animacou zobrazi na displeji.
« Poslední úprava: 20. Únor 2011, 14:59 od bohusk » uložena
trckapavel
Uživatel
Pohlaví: Muž
Telefon: Xperia ray

Zobrazit profil
« Odpověď #2 v: 26. Únor 2011, 19:20 »

nu i mě baterka vydrží taktéž kolem těch tří dní maximálně,jen mi trošku zlobí mediaplayer když si stáhnu písničky na pamětovku tak se sice jakoby aktualizujou soubory ale stejnak nevidim všechny když si je chci uložit do seznamu skladeb
uložena

Xperia Ray Gold + 8 GB microSDHC + MW600
baltimora
Uživatel

Zobrazit profil
« Odpověď #3 v: 26. Únor 2011, 20:16 »

Aby si videl všetky nestačí len aktualizovať ale musíš ich zobraziť kliknutím v médiách trebárz na skladby a dať prehrať a vytvorí sa nový zoznam (so všetkými skladbami) a nie len kliknúť na pokračovať.
uložena
Fórum SEMania.cz

uložena
Strana: [1]
Poslat téma Tisk
Fórum SEMania.cz  |  Platforma A200  |  Aino, Cedar, Elm, Hazel, Jalou, Naite, Yari (Moderátor: Ganimed)  |  Téma: Elm - Dlouhodobé zkušenosti
Skočit do:  

© SEMania 2004-2007 | Powered by SMF.
© 2005, Simple Machines. Všechna práva vyhrazena.
Stránka vytvořena za 0.006 sekund, 18 dotazů.